Pieczeń rzymska


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału


Pieczeń rzymska z jajkiem to świetny pomysł na Wielkanocną potrawę! Sprawdzi się ponadto na niedzielny obiad, a na zimno również do kanapek :)

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
1 h
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • mięso mielone (najlepiej wieprzowe) - 500 g

  • cebula - 1 sztuka

  • surowe jajka - 1 sztuka

  • bułka tarta - 2 łyżki

  • ugotowane jajka (do środka) - 2 sztuki

  • majeranek - 1 łyżeczka

  • tymianek - 1 łyżeczka

  • sól

  • pieprz

  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE

Do mielonego mięsa dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajko (surowe), bułkę tartą, zioła i sól oraz pieprz (do smaku).

Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Mięso układamy w formie i wkładamy do środka ugotowane jajka.

Pieczeń rzymska powinna być pieczona około 45-50 mniut w 190 stopniach.

Pieczeń rzymska najlepiej smakuje z dodatkiem sosu chrzanowego!

Uwagi

Do pieczeni rzymskiej poza ugotowanymi jajkami możemy dodać także np. ugotowaną marchewkę lub inne warzywo.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.