Pieczeń rzymska
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Pieczeń rzymska z jajkiem to świetny pomysł na Wielkanocną potrawę! Sprawdzi się ponadto na niedzielny obiad, a na zimno również do kanapek :)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
mięso mielone (najlepiej wieprzowe) - 500 g
cebula - 1 sztuka
surowe jajka - 1 sztuka
bułka tarta - 2 łyżki
ugotowane jajka (do środka) - 2 sztuki
majeranek - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
sól
pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Do mielonego mięsa dodajemy startą na tarce lub drobno posiekaną cebulę, jajko (surowe), bułkę tartą, zioła i sól oraz pieprz (do smaku).
Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Mięso układamy w formie i wkładamy do środka ugotowane jajka.
Pieczeń rzymska powinna być pieczona około 45-50 mniut w 190 stopniach.
Pieczeń rzymska najlepiej smakuje z dodatkiem sosu chrzanowego!
Uwagi
Do pieczeni rzymskiej poza ugotowanymi jajkami możemy dodać także np. ugotowaną marchewkę lub inne warzywo.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!