Chałka drożdżowa
Normalny
Tani
Chałka drożdżowa była zawsze u nas pieczona w Wielki Piątek, ale nie tylko. Choć prosta do zrobienia to jej smak i zapach, który rozchodzi się po całym domu to czysta poezja 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
45 min | 35 min | 1 h 20 min |
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
2 |
mąka chlebowa - 1 kg
ciepła woda - 400 ml
cukier - 100 g
drożdże - 30 g
jajka - 3 sztuki
masło - 100 g
sól - 1 łyżka
Dodatkowo:
olej/oliwa z oliwek
jajko - 1 sztuka
rodzynki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Mąkę dzielmy na dwie części - 850g i 150g. Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Do misy miksera wlewamy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę (850g), cukier, sól i wyrabiamy (najlepiej użyć do tego specjalnych końcówek) do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Następnie dodajemy ostudzone masło i jajka, ponownie wyrabiamy (7-8 minut), po tym czasie dodajemy stopniowo pozostałą mąkę.
Jeśli przed wsypaniem całości uznamy, że konsystencja ciasta jest dobra (nie klei się, ale jest gładka i elastyczna) to nie dodajemy reszty. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek misy miksera, wyłączamy robota.
Ciasto na chałkę następnie wyrabiamy ręcznie około 5-7 minut, wkładamy je do miski, skrapiamy delikatnie oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Po tym czasie robimy w cieście wgłębienie pięścią i odkładamy na kolejne 40 minut, powtarzamy czynność i ponownie odkładamy na 40 minut. Łącznie ciasto powinno odpoczywać 120 minut.
Wyrośnięte ciasto na chałkę dzielimy na dwie części, jeśli chcemy do jednej z nich możemy dodać rodzynki. Każdą z części dzielimy na 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.
Formy smarujemy oliwą z oliwek, przekładamy chałki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 35 minut.
Kolejno jajka roztrzepujemy (możemy dodać odrobinę wody) i smarujemy nimi ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy chałki 35-40 minut.
Chałka drożdżowa najlepiej smakuje pierwszego dnia z masłem lub domowym dżemem!
Uwagi
Oczywiście ciasto możemy wyrabiać ręcznie jeśli nie mamy robota z odpowiednimi końcówkami. Czas przygotowania nie jest długi, ale musimy doliczyć czas oczekiwania.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!