Ciasto lion (bez pieczenia)
Łatwy
Drogi
Prosto, bez pieczenia i naprawdę pysznie! Ciasto lion gości u nas często i zawsze znika błyskawicznie 😉
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
batony lion - 7 sztuk
herbatniki - 400 g
masło - 100 g
kajmak - 500 g
serek mascarpone - 250 g
śmietanka 36% - 700 ml
cukier puder - 2 łyżki
śmietan fix - 2 sztuki
Dodatkowo:
czekolada
orzeszki ziemne
PRZYGOTOWANIE
Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera.
Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i dzielimy na 3 części. Pierwszą wykładamy na dno i boki formy do ciasta.
Następnie rozprowadzamy równomiernie kajmak (pozostawiając około 2-3 łyżki) i na niego wykładamy drugą część herbatników.
Połowę śmietanki ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, kajmak – miksujemy.
Batony lion siekamy, dodajemy do śmietanki i mieszamy łyżką.
Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy ich ostatnią częścią.
Pozostałą śmietankę również miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Wykładamy jako ostatnią warstwę.
Ciasto lion dekorujemy czekoladą i orzeszkami, chłodzimy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!