Szybkie ciasto z rabarbarem

Łatwy

Tani

Bez nabiału
Pyszne i szybkie ciasto z rabarbarem sprawdzi się idealnie dla osób lubiących przepisy na zasadzie „połącz składniki mokre z suchymi i gotowe” 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 45 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
mąka pełnoziarnista - 1 szklanka
jajka - 2 sztuki
olej - 1/2 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
rabarbar - 500 g
proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
cukier puder
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wszystko mieszamy.
W drugiej misce łączymy olej, jajka i aromat waniliowy. Następnie wlewamy składniki mokre do suchych i całość mieszamy łyżką.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na około 3-4 cm kawałki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i na nim układamy rabarbar.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto z rabarbarem pieczemy około 45-50 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeśli tak to odkładamy do ostudzenia.
Ciasto z rabarbarem podajemy oprószone cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!