Sałatka ze szparagami
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Wiosennie, kolorowo i naprawdę pyszne! Sałatka ze szparagami to niebanalne połączenie smaków, które z pewnością Was zaskoczy 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
20 min |
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
szparagi - 200 g
truskawki - 100 g
pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
cukier - 1 łyżka
woda - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ocet balsamiczny biały - 2 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Szparagi dokładnie myjemy (zwłaszcza główki), odcinamy twarde końcówki i kroimy na pół. Gotujemy je w osolonej wodzie 10 minut i odcedzamy.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w większą kostkę.
Na patelni o grubszym dnie karmelizujemy cukier, kolejno dolewamy wodę i ocet balsamiczny. Gotujemy przez 3-4 minuty, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy oliwę z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Pomidorki koktajlowe myjemy, osuszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 3-4 minuty.
Wszystkie składniki układamy na talerzu i polewamy sosem.
Uwagi
Sałatka ze szparagami może być także podawana z dodatkiem sałaty – smakuje równie pysznie!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!