Zapiekanka z chorizo
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Trochę tradycyjnie, trochę w hiszpańskim stylu – zapiekanka z chorizo to pomysł na prosty i pyszny obiad 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 22 min | 47 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 22 min |
Gotowe | 47 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ziemniaki - 4 sztuki
kiełbasa chorizo - 120 g
czerwona papryka - 1 sztuka
zielona papryka - 1/2 sztuki
papryczka chili - 1 sztuka
czerwona cebula - 1 sztuka
pomidory krojone (kartonik/puszka) - 400 g
ser mozzarella - 150 g
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
bazylia - 1/4 łyżeczki
oregano - 1/4 łyżeczki
papryka ostra
sól
pieprz
oliwa z oliwek/olej
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Odkładamy do ostudzenia.
Papryki myjemy, kroimy w paski, cebulę siekamy w piórka, a chorizo w plastry.
W miseczce mieszamy krojone pomidory z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, ostrą papryką, bazylią i oregano (do smaku).
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy pokrojone w plastry 2 ziemniaki.
Na nich układamy papryki, cebulę, połowę chorizo. Całość zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy połową sera.
Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, chorizo i całość zasypujemy pozostałem serem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zapiekanka z chorizo powinna być pieczona około 15 minut pod przykryciem i następnie bez niego 5-7 minut do czasu aż ser się przyrumieni.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!