Sos chrzanowy
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Sos chrzanowy stanowi idealne dopełnienie Wielkanocnych dań, a szczególnie polecamy go do pieczeni rzymskiej!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 10 min | 20 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 10 min |
Gotowe | 20 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
cebula - 1 sztuka
kwaśna śmietana (18%) - 200 g
chrzan (słoiczek) - 1 sztuka
sok z cytryny
sól
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Gdy cebula będzie rumiana dodajemy śmietanę, cały czas mieszając.
Dodajemy chrzan (w zależności od upodobań do ostrości, nie musi to być cały słoiczek!), sól, pieprz i zakwaszamy cytryną (również w zależności od upodobań i ilości dodanego chrzanu).
Sos chrzanowy gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając.
Sos chrzanowy podajemy na ciepło do dań mięsnych.
Uwagi
Sos powinien mieć kremową konsystencję, o ostrym chrzanowym aromacie z nutą kwasowości.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!