Egg fried rice

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe
Egg fried rice to pyszny, chiński smażony ryż. Sprawdzi się on jako super dodatek do obiadów, a także z np. kurczakiem, indykiem, owocami morza jako danie główne 🙂 Ponadto przepis ten sprawdzi się jako „czyszczenie lodówki” w ramach akcji #niewkubel 🙂 Najlepiej smakuje ryż „wczorajszy”, który został z innego dania + warzywa (możemy puścić wodzę fantazji), a jak znajdziemy jeszcze kawałek mięska i dodamy to obiad mamy gotowy!
|
![]() 3.8 z 5 (5 głosów) |
|
![]() 3.8 z 5 (5 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
ryż - 100 g
jajko - 1 sztuka
cebula - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
sos sojowy do smaku
sos ostrygowy do smaku
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka (tak jak jajecznicę) do czasu, aż będą suche. Następnie odkładamy je na bok.
Ponownie rozgrzewamy oliwę, smażymy posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Jeśli używamy papryki, pomidorów czy mięsa to również możemy je podsmażyć.
Następnie w garnku łączymy ryż, jajka, podsmażone warzywa, doprawiamy sosami do smaku.
Na koniec dodajemy np. groszek/kukurydzę/fasolę jeśli akurat ich używamy. Całość podsmażmy jeszcze przez około 2 minuty.
Egg fried rice nakładamy do filiżanki/miseczki i robimy „babkę”, aby się ładnie prezentował na talerzu.
Uwagi
Do ryżu dodatkowo możemy dodać inne warzywa np. startą marchewkę, paprykę, groszek itp. Jeśli nie dysponujemy sosami to możemy użyć ulubionych przypraw np. pieprzu ziołowego, wędzonej papryki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!