pelniasmakow-banner

Sardynki w tempurze


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Sardynki w tempurze idealnie nadają się jako przystawka lub przekąska. Są delikatne i zdecydowanie przebijają smakiem te z puszki 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
25 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • świeże sardynki - 250 g

  • woda gazowana - 350 ml

  • mąka pszenna - 200 g

  • olej rzepakowy - 1 l

  • sól

Dodatkowo:

  • cytryna do podania

  • sałata do podania

PRZYGOTOWANIE

Sardynki myjemy, osuszamy i delikatnie oprószamy solą.

W misie miksera umieszczamy mąkę, wodę gazowaną, szczyptę soli i całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.

Konsystencja ciasta musi być na tyle zwarta być trzymać się na sardynkach, a jednocześnie nie za rzadka aby z nich nie spłynęła. Dlatego musimy w razie potrzeby rozcieńczyć ciasto wodą gazowaną lub zagęścić mąką.

W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni lub „na oko”.

Sardynki zanurzamy w cieście i smażymy po kilka sztuk na złoty kolor.

Gotowe rybki wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Sardynki w tempurze podajemy same lub z cytryną i sałatą.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.