Sardynki w tempurze
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Sardynki w tempurze idealnie nadają się jako przystawka lub przekąska. Są delikatne i zdecydowanie przebijają smakiem te z puszki 🙂
| 
             | 
        
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    |
| 
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    ||
| 
                             | 
                            Przygotowanie | 
| 25 min | 
| Przygotowanie | 25 min | 
SKŁADNIKI:
| 
                         | 
                    Porcje | 
| 2 | 
świeże sardynki - 250 g
woda gazowana - 350 ml
mąka pszenna - 200 g
olej rzepakowy - 1 l
sól
Dodatkowo:
cytryna do podania
sałata do podania
PRZYGOTOWANIE
Sardynki myjemy, osuszamy i delikatnie oprószamy solą.
W misie miksera umieszczamy mąkę, wodę gazowaną, szczyptę soli i całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Konsystencja ciasta musi być na tyle zwarta być trzymać się na sardynkach, a jednocześnie nie za rzadka aby z nich nie spłynęła. Dlatego musimy w razie potrzeby rozcieńczyć ciasto wodą gazowaną lub zagęścić mąką.
W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni lub „na oko”.
Sardynki zanurzamy w cieście i smażymy po kilka sztuk na złoty kolor.
Gotowe rybki wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Sardynki w tempurze podajemy same lub z cytryną i sałatą.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

