Sałatka szwabska
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Sałatka szwabska jest klasyczna, smaczna i prosta do zrobienia. W różnych domach nazywana jest inaczej, składniki mogą być ciut inne ale jej smak kojarzy pewnie większość 🙂
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 25 min | 40 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
ziemniaki - 5 sztuk
szynka (wędzona lub konserwowa) - 200 g
ogórki kiszone - 5 sztuk
cebula (mała) - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
majonez
musztarda
sól
pieprz
pieprz ziołowy (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę podobnie jak szynkę, ogórki, cebulę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W miseczce łączymy majonez, musztardę i przyprawy aby utworzyły sos. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem, próbujemy i doprawiamy do smaku.
Sałatka szwabska powinna być podawana ze świeżym pieczywem (może być bezglutenowe).
Uwagi
Ilość majonezu i musztardy zależy od naszych preferencji!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!