Kurczak tandoori
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na pyszne, aromatyczne, indyjskie smaki! Kurczak tandoori to super pomysł na orientalny obiad 🙂
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
15 min | 1 h | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 1 h |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
udka kurczaka zagrodowego - 1 kg
jogurt naturalny - 1 szklanka
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
przyprawa garam masala - 2 łyżeczki
ostra papryka - 1 łyżeczka
słodka papryka - 1 łyżeczka
starty świeży imbir - 1/2 łyżeczki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
cebula - 1/2 sztuki
sok z cytryny - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
cynamon - 1 szczypta
olej/oliwa z oliwek - 1 1/2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie osuszamy je, oprószamy solą i mieszanką przypraw garam masala.
W misce łączymy startą na drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość mieszamy.
Kurczaka umieszczamy w naczyniu i dokładnie pokrywamy powstałą mieszanką. Odkładamy na całą noc do marynowania.
Następnie mięso wyciągamy na blaszkę i staramy się aby pozostało na nim jak najwięcej marynaty.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kurczak tandoori powinien być pieczony przez 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie możemy go obrócić na drugą stronę.
Kurczak tandoori może być serwowany z ryżem, kuskusem i warzywami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!