Kurczak tandoori


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na pyszne, aromatyczne, indyjskie smaki! Kurczak tandoori to super pomysł na orientalny obiad 🙂

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
15 min 1 h 1 h 15 min
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • udka kurczaka zagrodowego - 1 kg

  • jogurt naturalny - 1 szklanka

  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka

  • przyprawa garam masala - 2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1 łyżeczka

  • słodka papryka - 1 łyżeczka

  • starty świeży imbir - 1/2 łyżeczki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • cebula - 1/2 sztuki

  • sok z cytryny - 3 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

  • cynamon - 1 szczypta

  • olej/oliwa z oliwek - 1 1/2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Udka z kurczaka myjemy i zdejmujemy z nich skórkę. Następnie osuszamy je, oprószamy solą i mieszanką przypraw garam masala.

W misce łączymy startą na drobnych oczkach cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość mieszamy.

Kurczaka umieszczamy w naczyniu i dokładnie pokrywamy powstałą mieszanką. Odkładamy na całą noc do marynowania.

Następnie mięso wyciągamy na blaszkę i staramy się aby pozostało na nim jak najwięcej marynaty.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kurczak tandoori powinien być pieczony przez 30 minut pod przykryciem, a następnie kolejne 30 minut bez przykrycia. W międzyczasie możemy go obrócić na drugą stronę.

Kurczak tandoori może być serwowany z ryżem, kuskusem i warzywami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.