Sernik truskawkowy na zimno
Normalny
Przystępny
Letnia propozycja dla miłośników sernika – delikatna, wręcz piankowa konsystencja rozpływa się w ustach! Zapraszamy na sernik truskawkowy na zimno 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Spód:
herbatniki - 350 g
masło - 80 g
Masa truskawkowa:
truskawki - 500 g
jogurt naturalny - 250 ml
śmietanka kremówka 36% - 250 ml
miód - 1/3 szklanki
cukier/ksylitol - 4 łyżki
żelatyna - 2 1/2 łyżki
woda - 50 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
cukier puder - 1 łyżka
Dodatkowo:
truskawki do dekoracji
bezy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Herbatniki drobno kruszymy (można przy pomocy blendera), masło rozpuszczamy.
Mieszamy herbatniki z masłem i wykładamy spód oraz boki formy.
Masa truskawkowa:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy.
Dodajemy do nich jogurt, sok z cytryny, cukier, miód i miksujemy/blendujemy na gładką masę.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 8-10 minut. Następnie podgrzewamy ją na małym ogniu do momentu pełnego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy żelatyna będzie delikatnie ciepła dodajemy łyżkę masy truskawkowej i mieszamy.
Jeśli nie pojawią się grudki, dodajemy kolejną i ponownie mieszamy. Jeśli wszystko będzie w porządku to dodajemy całą pozostałą masę i od razu miksujemy.
Jeśli jednak pojawią się grudki to musimy ponownie przygotować żelatynę.
W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem.
Do ubitej kremówki dodajemy masę truskawkową i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Ważne jest, aby wykonać to w miarę sprawnie, zwłaszcza w czasie gorących dni.
Sernik truskawkowy na zimno:
Na przygotowany wcześniej spód wykładamy masę truskawkową i odkładamy na całą noc do lodówki.
Sernik truskawkowy przed podaniem ozdabiamy świeżymi truskawkami i pokruszoną bezą.
Uwagi
Nie doprowadzamy żelatyny do wrzenia! Śmietanką kremówka przed ubijaniem musi być chłodzona w lodówce co najmniej 10h.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!