Pakora

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Pakora to indyjskie, warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska lub przystawka 🙂 Robi się je prosto i szybko, a orientalny smak wynagradza poświęcony czas!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Warzywa:
posiekany kalafior - 1 szklanka
ziemniak - 1 sztuka
bakłażan (mały) - 1 sztuka
cukinia (mała) - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
Ciasto:
mąka z ciecierzycy - 3/4 szklanki
mąka pszenna - 3/4 szklanki
przyprawa garam masala - 1 1/4 łyżeczki
kumin - 1 łyżeczka
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
woda - 250 ml
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
pieprz cayenne - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej rzepakowy - 1 1/2 l
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W misce łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, garam masalę, kumin, pieprz cayenne, paprykę, czosnek i szczyptę soli.
Całość łączymy i następnie powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając aby uzyskać gładkie ciasto.
Do miski przekładamy posiekane warzywa – mieszamy.
W garnku rozgrzewamy olej i czekamy, aż osiągnie wysoką temperaturę. Pakora powinna być smażona na głębokim tłuszczu.
Gdy placuszki będą miały złoty kolor to wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Pakora powinna być podawana na ciepło z ulubionym dipem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!