Pakora


x

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Pakora to indyjskie, warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska lub przystawka 🙂 Robi się je prosto i szybko, a orientalny smak wynagradza poświęcony czas!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Warzywa:

  • posiekany kalafior - 1 szklanka

  • ziemniak - 1 sztuka

  • bakłażan (mały) - 1 sztuka

  • cukinia (mała) - 1/2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

Ciasto:

  • mąka z ciecierzycy - 3/4 szklanki

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki

  • przyprawa garam masala - 1 1/4 łyżeczki

  • kumin - 1 łyżeczka

  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki

  • woda - 250 ml

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • pieprz cayenne - 1 szczypta

  • sól - 1 szczypta

  • olej rzepakowy - 1 1/2 l

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę.

W misce łączymy obie mąki, proszek do pieczenia, garam masalę, kumin, pieprz cayenne, paprykę, czosnek i szczyptę soli.

Całość łączymy i następnie powoli dodajemy wodę, cały czas mieszając aby uzyskać gładkie ciasto.

Do miski przekładamy posiekane warzywa – mieszamy.

W garnku rozgrzewamy olej i czekamy, aż osiągnie wysoką temperaturę. Pakora powinna być smażona na głębokim tłuszczu.

Gdy placuszki będą miały złoty kolor to wyciągamy je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Pakora powinna być podawana na ciepło z ulubionym dipem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.