Kurczak po włosku
 
                Łatwy
 
                Przystępny
 
                        Bez nabiału
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Kurczak kojarzy Ci się z nudą i mało interesującym smakiem? Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy kurczak po włosku to przepis na aromatyczne danie, które z pewnością podbije serca Twojej rodziny i znajomych!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | 
| 1 h 20 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 1 h 20 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 4 | 
- udka z kurczaka - 1 kg 
- papryki różnych kolorów (czerwona, zielona i żółta) - 3 sztuki 
- por (średniej wielkości) - 2 sztuki 
- czarne oliwki bez pestek - 15 sztuk 
- zioła prowansalskie - 2 łyżeczki 
- sól 
- pieprz 
- oliwa z oliwek 
- ryż do podania 
PRZYGOTOWANIE
Umyj udka z kurczaka i posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę oliwy lub oleju i ułóż udka.
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 20 minut, następnie odwróć mięso na druga stronę i piecz kolejne 20 minut.
Pokrój pora, paprykę (może być większa kostka) i razem z oliwkami (całymi) oraz pozostałymi ziołami prowansalskimi dodaj do kurczaka.
Całość piecz jeszcze około 25 minut.
Kurczak po włosku najlepiej smakuje podawany z ugotowanym ryżem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            