Kurczak po włosku

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Kurczak kojarzy Ci się z nudą i mało interesującym smakiem? Nic bardziej mylnego! Dzisiejszy kurczak po włosku to przepis na aromatyczne danie, które z pewnością podbije serca Twojej rodziny i znajomych!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
udka z kurczaka - 1 kg
papryki różnych kolorów (czerwona, zielona i żółta) - 3 sztuki
por (średniej wielkości) - 2 sztuki
czarne oliwki bez pestek - 15 sztuk
zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
ryż do podania
PRZYGOTOWANIE
Umyj udka z kurczaka i posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Na dno naczynia żaroodpornego nalej odrobinę oliwy lub oleju i ułóż udka.
Piecz pod przykryciem w temperaturze 180 stopni 20 minut, następnie odwróć mięso na druga stronę i piecz kolejne 20 minut.
Pokrój pora, paprykę (może być większa kostka) i razem z oliwkami (całymi) oraz pozostałymi ziołami prowansalskimi dodaj do kurczaka.
Całość piecz jeszcze około 25 minut.
Kurczak po włosku najlepiej smakuje podawany z ugotowanym ryżem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!