Wegański tort truskawkowy

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na coś rewelacyjnego czyli prosty do zrobienia wegański tort truskawkowy 🙂 Biszkopt jest czekoladowy, krem jaglany, a do tego truskawki… pycha!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 40 min | 1 h 20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Wegański biszkopt:
mąka - 2 szklanki
mleko sojowe - 1 1/2 szklanki
kakao - 4 łyżki
olej - 1/2 szklanki
cukier/ksylitol - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
Krem jaglany:
kasza jaglana - 1 szklanka
śmietanka roślinna (np. migdałowa) - 150 ml
cukier/ksylitol - 250 g
mleczko kokosowe (min. 80% kokosa) - 600 ml
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
truskawki
wegańska czekolada
herbata - 1/2 szklanki
syrop truskawkowy
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.
Całość wraz z aromatem łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.
Krem jaglany:
kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy do momentu, aż będzie bardzo miękka.
Studzimy ją, dodajemy śmietankę roślinną, cukier, esencje waniliową i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki.
Twardą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno i łączymy łyżką z kremem jaglanym.
Wegański tort truskawkowy:
Ostudzony biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty, nasączamy go ponczem z herbaty i syropu truskawkowego, przekładamy kremem jaglanym i truskawkami.
Gotowy wegański tort ozdabiamy wedle własnego uznania.
Uwagi
Aby mleko kokosowe się ubiło musi być wcześniej schłodzone w lodówce minimum 12h + samo mleko musi mieć minimum 80% kokosa.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!