Wegański tort truskawkowy


x

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bez jajek


Dzisiaj zapraszamy na coś rewelacyjnego czyli prosty do zrobienia wegański tort truskawkowy 🙂 Biszkopt jest czekoladowy, krem jaglany, a do tego truskawki… pycha!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 40 min 1 h 20 min
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 20 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Wegański biszkopt:

  • mąka - 2 szklanki

  • mleko sojowe - 1 1/2 szklanki

  • kakao - 4 łyżki

  • olej - 1/2 szklanki

  • cukier/ksylitol - 1 szklanka

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • ocet jabłkowy - 2 łyżki

  • esencja waniliowa - 2 łyżeczki

Krem jaglany:

  • kasza jaglana - 1 szklanka

  • śmietanka roślinna (np. migdałowa) - 150 ml

  • cukier/ksylitol - 250 g

  • mleczko kokosowe (min. 80% kokosa) - 600 ml

  • esencja waniliowa - 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • truskawki

  • wegańska czekolada

  • herbata - 1/2 szklanki

  • syrop truskawkowy

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

W większej misce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na chwilę.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, na koniec dodajemy cukier i wszystko mieszamy.

Całość wraz z aromatem łączymy z mlekiem sojowy. Robimy to dosyć szybko za pomocą łyżki lub rózgi – tylko do połączenia składników. Nie używamy miksera!

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy biszkopt 40 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy – jeśli nie to dopiekamy 5-10 minut.

Krem jaglany:

kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy do momentu, aż będzie bardzo miękka.

Studzimy ją, dodajemy śmietankę roślinną, cukier, esencje waniliową i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki.

Twardą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno i łączymy łyżką z kremem jaglanym.

Wegański tort truskawkowy:

Ostudzony biszkopt kroimy na dwa lub trzy blaty, nasączamy go ponczem z herbaty i syropu truskawkowego, przekładamy kremem jaglanym i truskawkami.

Gotowy wegański tort ozdabiamy wedle własnego uznania.

Uwagi

Aby mleko kokosowe się ubiło musi być wcześniej schłodzone w lodówce minimum 12h + samo mleko musi mieć minimum 80% kokosa.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.