Sorbet melonowy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Na upalne dni zapraszamy Was na coś słodkiego, pysznego i prostego do zrobienia 🙂 Sorbet melonowy to super opcja na orzeźwienie, a czas przygotowania to zaledwie 10 minut! A z dodatkiem ksylitolu zamiast miodu sprawdzi się również dla osób na diecie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
melon miodowy - 1 sztuka
sok z cytryny - 1 łyżka
miód/ksylitol - 100 g
woda - 80 ml
PRZYGOTOWANIE
Melona obieramy, kroimy w kostkę i umieszczamy w zamrażalniku na całą noc.
Następnie w blenderze miksujemy go z pozostałymi składnikami. Warto najpierw dodać mniej miodu oraz wody i zwiększać ilość, aż do momentu uzyskania odpowiedniej słodkości i konsystencji (każdy melon jest trochę inny).
Sorbet melonowy przekładamy do pojemnika i mrozimy jeszcze około 2-3h.
Sorbet melonowy podajemy sam lub jako dodatek do np. ciasta.
Uwagi
Warto pojemnik owinąć folią spożywczą, aby zapachy z zamrażalnika nie przenikały do lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!