Wegańskie tiramisu

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Klasyczny włoski deser w opcji bez mleka i jajek – zapraszamy na wegańskie tiramisu 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
35 min | 15 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
Biszkopt:
mąka - 2 szklanki
soda oczyszczona - 1 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
mleko sojowe (nie słodzone) - 1 1/2 szklanki
ocet ryżowy - 1 1/2 łyżki
olej rzepakowy - 1/4 szklanki
cukier - 1 szklanka
sól - 1 szczypta
Krem jaglany:
kasza jaglana - 1 szklanka
śmietanka roślinna migdałowa - 150 ml
cukier/ksylitol - 250 g
mleczko kokosowe (80% kokosa) - 600 ml
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
mocne espresso - 1/2 szklanki
likier amaretto - 5 łyżek
gorzkie kakao
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do miski przesiewamy mąkę, sodę, cukier waniliowy.
W miseczce łączymy mleko sojowe z octem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy olej, cukier i całość mieszamy łyżką lub trzepaczką.
Kolejno łączymy powoli składniki suche z mokrymi (używając trzepaczki), ale tylko do połączenia składników.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowy, jeśli nie to dopiekamy.
Krem jaglany:
Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy do momentu, aż będzie bardzo miękka.
Studzimy ją, dodajemy śmietankę roślinną, cukier, esencje waniliową i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy do lodówki.
Twardą część mleka kokosowego ubijamy na sztywno i łączymy łyżką z kremem jaglanym.
Wegańskie tiramisu:
Ostudzony biszkopt kroimy w paski (jak biszkopty), nasączamy obficie amaretto oraz espresso i przekładamy kremem jaglanym.
Całość oprószamy kakao. Wegańskie tiramisu podajemy schłodzone.
Uwagi
Przygotowując biszkopt, jeśli chcemy to możemy skorzystać z miksera (jednie wolne obroty), ale pamiętamy aby miksowanie trwało dosłownie kilka sekund, do połączenia składników. Nasza blaszka miała wymiary 25×25 cm, więc w razie użycia innej formy, czas pieczenia może się wydłużyć. Aby mleko kokosowe się ubiło musi być wcześniej schłodzone w lodówce minimum 12h + samo mleko musi mieć minimum 80% kokosa.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!