Szybkie ciasto morelowe

Łatwy

Tani

Bez nabiału
Dojrzałe morele to jedne z naszych ulubionych owoców! Też je uwielbiacie? Dzisiaj mamy dla Was przepis na proste i szybkie ciasto morelowe 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
15 min | 45 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
drobny cukier - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżka
olej - 1/3 szklanki
morele - 6 sztuk
starta skórka z cytryny - 1 łyżeczka
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia
garść płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE
Morele myjemy, osuszamy, pozbywamy się pestek i kroimy w grubszą kostkę.
Jajka ubijamy na pulchną masę, następnie powoli dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Gdy składniki się połączą dolewamy olej.
Mąki i proszek do pieczenie przesiewamy i dodajemy do ciasta, cały czas miksując.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem lub smarujemy tłuszczem.
Wylewamy ciasto, układamy morele (możemy lekko zamieszać łyżką aby się zatopiły w cieście) i posypujemy migdałami.
Ciasto morelowe pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.
Gdy ciasto ostygnie to posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto morelowe możemy podawać z gałką lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!