pelniasmakow-banner

Dżem morelowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Idealny na wakacyjne śniadanie do rogali, a w zimie pyszne wspomnienie lata 🙂 Zapraszamy na dżem morelowy!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 2 h 2 h 10 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 2 h
Gotowe 2 h 10 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • morele - 1 kg

  • cukier - 1 szklanka

  • sok z cytryny - 2 łyżki

  • cynamon (opcjonalnie) - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Morele myjemy, osuszamy i usuwamy pestki.

Następnie umieszczamy je w garnku (najlepiej z grubszym dnem), dodajemy sok z cytryny, cukier, opcjonalnie szczyptę cynamonu i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Po około 2-3 minutach zmieszamy ogień na mały.

Dżem morelowy gotujemy około 2 godziny co jakiś czas mieszając.

Gdy morele się rozpadną, a konsystencja będzie jednolita to ściągamy dżem do ostygnięcia.

Dżem morelowy możemy przełożyć do słoików i zagotować na zimę lub jeść od razu.

Uwagi

Pianę, która zbiera się na powierzchni dżemu możemy albo delikatnie wmieszać albo usunąć.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.