Kapuśniaki
Łatwy
Tani
Bez jajek
Kapuśniaki to takie kapuśniaczki tylko nie zawinięte, aczkolwiek chyba to jedno i to samo 😉 Nie mniej smakują wyśmienicie i są bardzo łatwe w wykonaniu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 20 min | 45 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
kiszona kapusta - 250 g
mąka pszenna - 250 g
drożdże - 25 g
masło (temperatura pokojowa) - 100 g
mleko (ciepłe, ale nie gorące) - 1/2 szklanki
śmietana 18% - 110 g
cukier - 1 łyżeczka
kminek
PRZYGOTOWANIE
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mieszam do połączenia składników.
Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na kwadrans aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, pokrojone w kostkę masło, rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto (przez około 8-10 minut).
Gdy będzie miało gładką i elastyczną konsystencję to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Następnie przekładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy.
Za pomocą miseczki wykrawamy krążki, na każdy nakładamy kiszoną kapustę i posypujemy kminkiem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy kapuśniaczki około 20 minut.
Kapuśniaki świetnie smakują same oraz jako dodatek np. do czerwonego barszczu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!