Muffiny z truskawkami


x

Łatwy

Tani


Szybki deser do popołudniowej kawki, który sprawdza się od zawsze 🙂 Zapraszamy na muffiny z truskawkami!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 25 min 35 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
8

  • truskawki - 200 g

  • mleko - 120 ml

  • jajka - 2 sztuki

  • masło - 100 g

  • mąka pszenna - 250 g

  • cukier - 150 g

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Opcjonalnie:

  • bita śmietana

  • syrop truskawkowy

PRZYGOTOWANIE

Masło roztapiamy i lekko studzimy. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki mokre czyli mleko i jajka. Wszystko mieszamy.

Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy.

Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, osuszamy i kroimy na ćwiartki.

Składniki mokre mieszamy z suchymi tylko do połączenia składników (nie używamy miksera tylko łyżki). Kolejno dodajemy truskawki i ponownie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek.

Muffiny z truskawkami pieczemy 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są gotowe, w razie czego dopiekamy minutę lub dwie. Babeczki odstawiamy do ostygnięcia.

Muffiny truskawkowe podajmy z bitą śmietaną i syropem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.