Muffiny z truskawkami

Łatwy

Tani
Szybki deser do popołudniowej kawki, który sprawdza się od zawsze 🙂 Zapraszamy na muffiny z truskawkami!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 25 min | 35 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
8 |
truskawki - 200 g
mleko - 120 ml
jajka - 2 sztuki
masło - 100 g
mąka pszenna - 250 g
cukier - 150 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Opcjonalnie:
bita śmietana
syrop truskawkowy
PRZYGOTOWANIE
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Następnie dodajemy do niego pozostałe składniki mokre czyli mleko i jajka. Wszystko mieszamy.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy.
Truskawki myjemy, usuwamy ogonki, osuszamy i kroimy na ćwiartki.
Składniki mokre mieszamy z suchymi tylko do połączenia składników (nie używamy miksera tylko łyżki). Kolejno dodajemy truskawki i ponownie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do papilotek.
Muffiny z truskawkami pieczemy 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy są gotowe, w razie czego dopiekamy minutę lub dwie. Babeczki odstawiamy do ostygnięcia.
Muffiny truskawkowe podajmy z bitą śmietaną i syropem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!