Chłodnik z botwinki
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Buraczki to jedne z naszych ulubionych warzyw, a chłodnik z botwinki to obowiązkowa pozycja w naszym letnim menu 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 25 min | 35 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
pęczek botwinki (z około 3-4 większymi buraczkami) - 1 sztuka
bulion - 1 l
sok z cytryny - 3 łyżeczki
maślanka - 400 ml
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
ogórki gruntowe - 2 sztuki
sól
pieprz
Opcjonalnie:
jajka
kleksy śmietany do dekoracji
koperek
PRZYGOTOWANIE
Botwinkę myjemy, kroimy w kostkę, buraczki obieramy i również kroimy.
Zagotowujemy bulion, dodajemy buraczki i zakwaszamy cytryną (dzięki temu kolor będzie ładny i wyrazisty).
Gotujemy około 10 minut, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz botwinkę.
Gotujemy około 5 minut, w międzyczasie doprawiając solą i pieprzem. Wywar chłodzimy.
Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, jeśli mamy ochotę na chłodnik z jajkiem to je gotujemy na twardo i przekrawamy na pół.
Chłodnik z botwinki mieszamy z maślanką i podajemy z ogórkiem, opcjonalnie z jajkiem i koperkiem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!