Tort truskawkowy z mascarpone
Łatwy
Przystępny
Tort truskawkowy z mascarpone to prosta i niewymagająca propozycja na letni deser, a smak z pewnością Was nie zawiedzie 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
25 min | 30 min | 55 min |
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
10 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 300 g
mąka ziemniaczana - 150 g
mąka pszenna - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżka
gorąca woda - 6 łyżek
Krem mascarpone:
śmietanka 36% - 500 ml
serek mascarpone - 250 g
cukier puder - 4 łyżki
esencja waniliowa - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
truskawki - 500 g
czekolada deserowa - 200 g
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlewamy gorącą wodę, ubijamy na sztywną pianę.
Na przemian dodajemy żółtko z cukrem.
Następnie powoli dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą wylewamy ciasto na blachę. Biszkopt pieczemy 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Krem z mascarpone:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder.
Następnie dodajemy esencję waniliową, mascarpone i ubijamy tylko do połączenia składników.
Krem przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Tort truskawkowy z mascarpone:
Biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki.
Krem mascarpone przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na biszkopt. Następnie układamy truskawki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy tort truskawkowy.
Uwagi
Ważne, aby przed ubijaniem śmietanka była co najmniej 12h w lodówce!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!