Pijany Izydor

Normalny

Drogi
Ciasto ciut bardziej wymagające, ale smakiem w pełni wynagradza! Pijany Izydor to klasyk, a przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
35 min | 30 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 35 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Spód:
masło - 14 dag
cukier - 15 dag
jajka (oddzielić żółtka od białek) - 4 sztuki
mąka - 7 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
zmielone orzechy włoskie - 12 dag
kakao - 1 łyżka
powidła śliwkowe
Masa orzechowa:
zmielone orzechy włoskie - 25 dag
cukier puder - 2 łyżki
spirytus - 100 g
Masa jajeczna:
jajka (sparzyć wrzątkiem) - 3 sztuki
cukier kryształ - 1 szklanka
masło 82% - 25 dag
kakao - 2 łyżki
spirytus - 3 łyżki
Dodatkowo:
czekolada deserowa na polewę
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku.
Orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać do utartej masy i razem utrzeć.
Ubić pianę z białek, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.
Tak przyrządzoną masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 160-170 st.
Upieczone ciasto wystudzić i posmarować cienko powidłem.
Masa orzechowa:
Orzechy wymieszać z cukrem i alkoholem do uzyskania gęstej masy, a następnie nałożyć na posmarowane powidłem ciasto.
Masa jajeczna:
Jajka z cukrem ubić na parze, nad gotującą się wodą.
Ubitą masę wystudzić, a następnie utrzeć z masłem, dodając partiami.
Na koniec dodać kakao oraz spirytus i razem utrzeć.
Gotową masę wyłożyć na masę orzechową i rozsmarować na równą warstwę. Wierzch polać polewą czekoladową.
Pijany Izydor powinien być schłodzony przed podaniem.
Uwagi
Jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocnym alkoholem może użyć zamiast spirytusu wódki.
Podziel się swoją opinią!
2 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

