pelniasmakow-banner

Pijany Izydor


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi


Ciasto ciut bardziej wymagające, ale smakiem w pełni wynagradza! Pijany Izydor to klasyk, a przepis sprawdzony wielokrotnie 🙂

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (1 głos)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
35 min 30 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Spód:

  • masło - 14 dag

  • cukier - 15 dag

  • jajka (oddzielić żółtka od białek) - 4 sztuki

  • mąka - 7 dag

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • zmielone orzechy włoskie - 12 dag

  • kakao - 1 łyżka

  • powidła śliwkowe

Masa orzechowa:

  • zmielone orzechy włoskie - 25 dag

  • cukier puder - 2 łyżki

  • spirytus - 100 g

Masa jajeczna:

  • jajka (sparzyć wrzątkiem) - 3 sztuki

  • cukier kryształ - 1 szklanka

  • masło 82% - 25 dag

  • kakao - 2 łyżki

  • spirytus - 3 łyżki

Dodatkowo:

  • czekolada deserowa na polewę

PRZYGOTOWANIE

Spód:

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku.

Orzechy wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i kakao, następnie dodać do utartej masy i razem utrzeć.

Ubić pianę z białek, dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać.

Tak przyrządzoną masę wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i piec ok. 30 min w temp. 160-170 st.

Upieczone ciasto wystudzić i posmarować cienko powidłem.

Masa orzechowa:

Orzechy wymieszać z cukrem i alkoholem do uzyskania gęstej masy, a następnie nałożyć na posmarowane powidłem ciasto.

Masa jajeczna:

Jajka z cukrem ubić na parze, nad gotującą się wodą.

Ubitą masę wystudzić, a następnie utrzeć z masłem, dodając partiami.

Na koniec dodać kakao oraz spirytus i razem utrzeć.

Gotową masę wyłożyć na masę orzechową i rozsmarować na równą warstwę. Wierzch polać polewą czekoladową.

Pijany Izydor powinien być schłodzony przed podaniem.

Uwagi

Jeśli ktoś nie przepada za zbyt mocnym alkoholem może użyć zamiast spirytusu wódki.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Mp 1 rok temu
Na jaką blaszkę jest ten przepis
      Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Barbara 4 lata temu
Polecam przepis to klasyka .
1    Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.