Dżem czereśniowy
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Pyszny, łatwy do zrobienia i bez żadnych dodatków w stylu żelfix 🙂 Zapraszamy na pyszny dżem czereśniowy (tylko 3 składniki)!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
30 min | 4 h | 4 h 30 min |
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 4 h |
Gotowe | 4 h 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
16 |
czereśnie - 3 kg
cukier - 1 1/2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Czereśnie myjemy i drylujemy.
Następnie umieszczamy je w garnku, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia.
Kolejno dodajemy sok z cytryny, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu odparowania soku i zgęstnienia dżemu.
Oczywiście pamiętamy o zbieraniu łyżką cedzakową piany i mieszaniu, aby się nie przypalił.
Dżem czereśniowy próbujemy (uważając aby się nie oparzyć) i w razie potrzeby dosładzamy. Dlatego warto na początku dać odrobinę mniej cukru bo lepiej dosłodzić niż przesłodzić.
Gotowy dżem czereśniowy przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, układamy wieczkiem ku dołowi i pozostawiamy do ostudzenia.
Uwagi
Z podstawowej porcji powinno wyjść około 6 małych słoiczków.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!