Kremowe curry z kurczakiem

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Może szczypta orientu? Kremowe curry z kurczakiem nie tylko wzbogaci nasze menu, ale również zapewni ucztę dla naszego podniebienia! Lekka słodycz mleka kokosowego, odrobina ostrości i przenikająca je nutka limonki z pewnością zabierze nas do Indii!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
1 h | 15 min | 1 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
pojedyncze piersi z kurczaka - 4 sztuki
pasta curry - 3 łyżki
mleczko kokosowe - 200 ml
cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
papryczka chili - 1 sztuka
sok z limonki - 2 łyżki
starta skórka z limonek - 2 łyżeczki
cukier brązowy - 1 łyżeczka
kurkuma - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka umyj, oczyścić i pokrój na paseczki.
W jednym naczyniu wymieszaj czosnek (wyciśnięty), posiekaną papryczkę chili, sok i skórkę z limonek oraz 2 łyżki oliwy.
Dodaj kurczaka i całość marynuj ok 30 minut.
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną w cieniutkie paseczki czerwoną paprykę. Po ok 3 minutach dodaj kurczaka wraz z marynatą.
Gdy kurczak nie będzie surowy, dodaj pastę curry, kurkumę oraz cukier. Całość wymieszaj, następnie dodaj mleczko kokosowe.
Curry gotuj na małym ogniu ok 5-10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kremowe curry z kurczakiem podawaj z ryżem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!