Kremowe curry z kurczakiem
 
                Normalny
 
                Drogi
 
                        Bez nabiału
 
                        Bezglutenowe
 
                        Bez jajek
Może szczypta orientu? Kremowe curry z kurczakiem nie tylko wzbogaci nasze menu, ale również zapewni ucztę dla naszego podniebienia! Lekka słodycz mleka kokosowego, odrobina ostrości i przenikająca je nutka limonki z pewnością zabierze nas do Indii!
|  |   0 z 5 (0 głosów) | |
|   0 z 5 (0 głosów) | ||
|   | Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | 
| 1 h | 15 min | 1 h 15 min | 
|  | |
| Przygotowanie | 1 h | 
| Gotowanie | 15 min | 
| Gotowe | 1 h 15 min | 
SKŁADNIKI:
|   | Porcje | 
| 5 | 
- pojedyncze piersi z kurczaka - 4 sztuki 
- pasta curry - 3 łyżki 
- mleczko kokosowe - 200 ml 
- cebula - 1 sztuka 
- papryka czerwona - 1 sztuka 
- czosnek (ząbki) - 3 sztuki 
- papryczka chili - 1 sztuka 
- sok z limonki - 2 łyżki 
- starta skórka z limonek - 2 łyżeczki 
- cukier brązowy - 1 łyżeczka 
- kurkuma - 1/2 łyżeczki 
- oliwa z oliwek 
- sól 
- pieprz 
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka umyj, oczyścić i pokrój na paseczki.
W jednym naczyniu wymieszaj czosnek (wyciśnięty), posiekaną papryczkę chili, sok i skórkę z limonek oraz 2 łyżki oliwy.
Dodaj kurczaka i całość marynuj ok 30 minut.
Na patelni podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj pokrojoną w cieniutkie paseczki czerwoną paprykę. Po ok 3 minutach dodaj kurczaka wraz z marynatą.
Gdy kurczak nie będzie surowy, dodaj pastę curry, kurkumę oraz cukier. Całość wymieszaj, następnie dodaj mleczko kokosowe.
Curry gotuj na małym ogniu ok 5-10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kremowe curry z kurczakiem podawaj z ryżem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
 
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!





 
         
                
             
                
             
            