Gazpacho

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Kwintesencja lata czyli gazpacho, które idealnie sprawdzi się na letnią przystawkę 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
20 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
pomidory - 1 kg
papryka - 1/2 sztuki
ogórki gruntowe - 2 sztuki
cebula - 1/2 sztuki
chleb (kromki) - 3 sztuki
sok z cytryny - 2 łyżki
papryczka chilli (opcjonalnie) - 1/4 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
sól
pieprz
ulubione zioła (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzamy i przecieramy na sitku aby usunąć pestki.
Paprykę, ogórki, cebulę, chili myjemy/obieramy, kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Z chleba usuwamy skórkę i również kroimy w kostkę.
W większym naczyniu umieszczamy przetarte pomidory, pozostałe warzywa, chleb, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość dokładanie blendujemy.
Próbujemy gazpacho i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.
W razie potrzeby dokwaszamy cytryną lub dosładzamy cukrem i odkładamy do lodówki na około 2-3h.
Gazpacho podajemy z drobno pokrojonymi warzywami (papryka, ogórek, cebula) i świeżym pieczywem lub grzankami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!