Rosół bawarski
Łatwy
Tani
Rosół z kluskami z kaszy manny to naprawdę pyszne i ciekawe połączenie 🙂 Zapraszamy na rosół bawarski!
|
4.2 z 5 (5 głosów) |
|
4.2 z 5 (5 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
20 min | 15 min | 35 min |
Przygotowanie | 20 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
bulion mięsny - 1 l
masło (temperatura pokojowa) - 4 łyżki
kasza manna - 3/4 szklanki
jajka - 2 sztuki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Masło umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i 1-2 łyżki kaszy manny.
Gdy składniki się połączą dodajemy przyprawy i pozostałą kaszę.
Gotową masę odstawiamy na 15-20 minut.
Za pomocą łyżki nabieramy masę i formujemy ją (wilgotnymi dłońmi) na kształt podłużnych klusek.
W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli.
Kluski gotujemy około 15 minut, do czasu aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.
Bulion mocno podgrzewamy i podajemy razem z kluseczkami z kaszy manny.
Uwagi
Do czasu przygotowania trzeba oczywiście doliczyć czas gotowania wywaru mięsnego. Kluseczki możemy także gotować w bulionie.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!