Rosół bawarski


x

Łatwy

Tani


Rosół z kluskami z kaszy manny to naprawdę pyszne i ciekawe połączenie 🙂 Zapraszamy na rosół bawarski!

4.2 z 5 (5 głosów)

4.2 z 5 (5 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
20 min 15 min 35 min
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • bulion mięsny - 1 l

  • masło (temperatura pokojowa) - 4 łyżki

  • kasza manna - 3/4 szklanki

  • jajka - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Masło umieszczamy w misie miksera i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy jajka i 1-2 łyżki kaszy manny.

Gdy składniki się połączą dodajemy przyprawy i pozostałą kaszę.

Gotową masę odstawiamy na 15-20 minut.

Za pomocą łyżki nabieramy masę i formujemy ją (wilgotnymi dłońmi) na kształt podłużnych klusek.

W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z odrobiną soli.

Kluski gotujemy około 15 minut, do czasu aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Bulion mocno podgrzewamy i podajemy razem z kluseczkami z kaszy manny.

Uwagi

Do czasu przygotowania trzeba oczywiście doliczyć czas gotowania wywaru mięsnego. Kluseczki możemy także gotować w bulionie.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.