Placuszki z cukinii


x

Normalny

Tani


Placuszki z cukinii to obowiązkowe danie latem! 🙂 Polecamy je gorąco!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
25

  • cukinia - 600 g

  • jajka - 4 sztuki

  • jogurt naturalny - 4 łyżki

  • cebula - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 180 g

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • wędzona papryka - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

  • pieprz ziołowy

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Cukinie myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie posypujemy ja solą i odstawiamy na około 25 minut.

o tym czasie odciskamy ją z soku, który puściła.

Cebule obieramy i również ścieramy na grubych oczkach (pozbywając się nadmiaru soku), a czosnek przeciskamy przez praskę.

W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, czosnek, jajka, jogurt, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę.

Następnie powoli dodajemy mąkę do momentu aż ciasto na placuszki z cukinii nie będzie zbyt rzadkie.

Może się okazać, że potrzebne jest ciut mniej lub więcej mąki – wszystko zależy od dokładnej wielkości naszej cukinii.

Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Placuszki z cukinii smażymy na złoty kolor z obu stron.

Placuszki z cukinii zdejmujemy na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Placuszki z cukinii podajemy same lub z kefirem/śmietaną.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.