Placuszki z cukinii

Normalny

Tani
Placuszki z cukinii to obowiązkowe danie latem! 🙂 Polecamy je gorąco!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
25 |
cukinia - 600 g
jajka - 4 sztuki
jogurt naturalny - 4 łyżki
cebula - 2 sztuki
mąka pszenna - 180 g
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
wędzona papryka - 1 szczypta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Cukinie myjemy, odkrawamy końce i ścieramy na grubych oczkach tarki. Następnie posypujemy ja solą i odstawiamy na około 25 minut.
o tym czasie odciskamy ją z soku, który puściła.
Cebule obieramy i również ścieramy na grubych oczkach (pozbywając się nadmiaru soku), a czosnek przeciskamy przez praskę.
W dużej misce łączymy cukinię, cebulę, czosnek, jajka, jogurt, sól, pieprz, pieprz ziołowy, wędzoną paprykę.
Następnie powoli dodajemy mąkę do momentu aż ciasto na placuszki z cukinii nie będzie zbyt rzadkie.
Może się okazać, że potrzebne jest ciut mniej lub więcej mąki – wszystko zależy od dokładnej wielkości naszej cukinii.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Placuszki z cukinii smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placuszki z cukinii zdejmujemy na na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Placuszki z cukinii podajemy same lub z kefirem/śmietaną.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!