Ciasto czekoladowo-bananowe

Łatwy

Tani
Planujesz zrobić deser, ale masz niewiele czasu? Jeśli tak to zapraszamy na błyskawiczne ciasto czekoladowo–bananowe 🙂 Jest ono wilgotne i bardzo aromatyczne!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 45 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
banan (mocno dojrzały) - 2 sztuki
jajka - 2 sztuki
mąka - 1 szklanka
cukier - 1 szklanka
mleko (lekko ciepłe) - 3/4 szklanki
kakao - 5 łyżek
olej (może być kokosowy) - 1/4 szklanki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
czekolada deserowa/mleczna na polewę
bita śmietana do podania
PRZYGOTOWANIE
W jednej misce łączymy mokre składniki – jajka, mleko, olej kokosowy, esencję waniliową, a do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, szczyptę soli – mieszamy.
Banany blenduejmy, a następnie miksujemy z mokrymi składnikami.
Wyłączamy mikser, dodajemy suche składniki i masę na ciasto szybko łączymy łyżką.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół), blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Masę, zaraz po połączeniu składników, przekładamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Ciasto czekoladowo–bananowe pieczemy 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek powinien być wilgotny, ale ciasto nie powinno się kleić), w razie potrzeby dopiekamy kilka minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy przestudzone ciasto.
Ciasto czekoladowo-bananowe podajemy samo lub z ulubionymi dodatkami np. owocami, bitą śmietaną, lodami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!