Kotlety z kaszy jaglanej
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Dzisiaj zapraszamy na pyszne kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy 🙂 Zdrowe, lekkie, sprawdzą się dla wegan i wegetarian!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
20 min | 20 min | 40 min |
Przygotowanie | 20 min |
Gotowanie | 20 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
kasza jaglana - 1/3 szklanki
ciecierzyca (ugotowana samodzielnie lub z kartonika) - 250 g
suszone pomidory z zalewy - 3 sztuki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
przecier pomidorowy - 1 łyżka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
bułka tarta
ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, pieprz ziołowy)
sól
pieprz
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną porządnie płuczemy na sitku i gotujemy 5 minut dłużej niż na instrukcji (około 20 minut) i odstawiamy do ostudzenia.
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W głębszej misce umieszczamy kaszę jaglaną, odsączoną ciecierzycę, oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy suszone pomidory, czosnek – mieszamy. Próbujemy masę i doprawiamy do smaku.
Następnie formujemy kotlety z kaszy jaglanej i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na złoty kolor.
Kotlety z kaszy jaglanej możemy podawać z sosem pomidorowym!
Uwagi
Jeśli chcemy aby kotlety z kaszy jaglanej były mniej kaloryczny to możemy je upiec w piekarniku – 30 minut w 180 stopniach (w połowie czasu obracamy na drugą stronę).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!