Risotto z cukinią


x

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek


Łatwe i szybkie danie dla zabieganych! Risotto z cukinią może nie należy do potraw wykwintnych, ale przecież proste smaki bronią się same 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
35 min
Przygotowanie 35 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • cukinia (mniejsza) - 1 sztuka

  • ryż arborio - 2 szklanki

  • bulion - 1 l

  • cebula - 2 sztuki

  • czosnek (ząbki) - 4 sztuki

  • parmezan - 4 łyżki

  • sól

  • pieprz

  • sos sojowy

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Cebulę kroimy na „ósemki”, cukinię w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z połową czosnku. Gdy się zarumieni dodajemy ryż, cukinię i smażymy kilka minut.

Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pozostały czosnek i gotujmy do momentu wchłonięcia bulionu przez ryż.

Risotto z cukinią doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy także dodać parmezan lub inny ulubiony ser.

Gotowe risotto z cukinią serwujemy skropione sosem sojowym.

Uwagi

Jeśli ryż wchłonie bulion, ale nadal pozostanie twardawy to dolewamy więcej bulionu lub wody.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.