Risotto z cukinią
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Łatwe i szybkie danie dla zabieganych! Risotto z cukinią może nie należy do potraw wykwintnych, ale przecież proste smaki bronią się same 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
35 min |
Przygotowanie | 35 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
cukinia (mniejsza) - 1 sztuka
ryż arborio - 2 szklanki
bulion - 1 l
cebula - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
parmezan - 4 łyżki
sól
pieprz
sos sojowy
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy na „ósemki”, cukinię w kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z połową czosnku. Gdy się zarumieni dodajemy ryż, cukinię i smażymy kilka minut.
Następnie całość zalewamy gorącym bulionem, dodajemy pozostały czosnek i gotujmy do momentu wchłonięcia bulionu przez ryż.
Risotto z cukinią doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy także dodać parmezan lub inny ulubiony ser.
Gotowe risotto z cukinią serwujemy skropione sosem sojowym.
Uwagi
Jeśli ryż wchłonie bulion, ale nadal pozostanie twardawy to dolewamy więcej bulionu lub wody.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!