pelniasmakow-banner

Lamingtony


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Lamingtony to tradycyjne australijskie słodycze, aczkolwiek w Polsce są równie popularne jednak spotykane pod innymi nazwami np. kokosanki, kostka kokosowa czy kudłacze. A jak u Was się je nazywało? 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 30 min 55 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
23

Biszkopt:

  • cukier - 140 g

  • cukier waniliowy - 10 g

  • jajka - 3 sztuki

  • masło (temperatura pokojowa) - 130 g

  • mleko - 130 ml

  • mąka pszenna - 220 g

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Lukier czekoladowy:

  • cukier puder - 4 szklanki

  • mleko - 1 szklanka

  • kakao - 3/4 szklanki

  • masło - 100 g

  • wiórki kokosowe - 3/4 szklanki

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

Gdy składniki się połączą zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę mleka, połowę mąki przesianej wraz z proszkiem do pieczenia, drugą połowę mleka i drugą połowę mąki. Po każdej porcji miksujemy do połączenia składników.

Prostokątną blaszkę (bok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt 30 minut. Odstawiamy do pełnego wystudzenia.

Lukier czekoladowy:

Wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając.

Lamingtony:

Ostudzony biszkopt kroimy na równe kwadraty, następnie zanurzamy je w lukrze czekoladowym (używając widelców) i obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Lamingtony można przechowywać kilka dni, najlepiej w chłodnym miejscu.

Uwagi

Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.