Lamingtony

Łatwy

Tani
Lamingtony to tradycyjne australijskie słodycze, aczkolwiek w Polsce są równie popularne jednak spotykane pod innymi nazwami np. kokosanki, kostka kokosowa czy kudłacze. A jak u Was się je nazywało? 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
25 min | 30 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 25 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
23 |
Biszkopt:
cukier - 140 g
cukier waniliowy - 10 g
jajka - 3 sztuki
masło (temperatura pokojowa) - 130 g
mleko - 130 ml
mąka pszenna - 220 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Lukier czekoladowy:
cukier puder - 4 szklanki
mleko - 1 szklanka
kakao - 3/4 szklanki
masło - 100 g
wiórki kokosowe - 3/4 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Masło, cukier i cukier waniliowy miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
Gdy składniki się połączą zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę mleka, połowę mąki przesianej wraz z proszkiem do pieczenia, drugą połowę mleka i drugą połowę mąki. Po każdej porcji miksujemy do połączenia składników.
Prostokątną blaszkę (bok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy biszkopt 30 minut. Odstawiamy do pełnego wystudzenia.
Lukier czekoladowy:
Wszystkie składniki (poza wiórkami kokosowymi) przekładamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając.
Lamingtony:
Ostudzony biszkopt kroimy na równe kwadraty, następnie zanurzamy je w lukrze czekoladowym (używając widelców) i obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Lamingtony można przechowywać kilka dni, najlepiej w chłodnym miejscu.
Uwagi
Do pieczenia używamy funkcji góra-dół, bez termoobiegu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!