Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce)

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe
Dzisiaj zapraszamy na ciekawy obiad, który jest znany, popularny i bardzo lubiany u naszych sąsiadów. Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce) podawany jest z ziemniakami, jajkiem i stanowi pyszną kompozycję :)
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
gotowa mieszanka grüne Sauce - 200 g
jogurt naturalny - 1 szklanka
kwaśna śmietana - 1 szklanka
szalotka - 1 sztuka
olej rzepakowy - 2 łyżki
ocet - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
cukier - 1 szczypta
sól
pieprz
Do podania:
ugotowane ziemniaki
jajka na twardo
PRZYGOTOWANIE
Jeśli nie używamy gotowego grüne Sauce to zioła myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie osuszamy.
Następnie je blendujemy (nie muszą być idealnie rozdrobnione) lub drobniutko siekamy.
Siekamy także szalotkę, jeśli jej używamy.
Tak przygotowane zioła (lub grüne Sauce) i szalotkę mieszamy dokładnie z jogurtem, śmietaną, olejem, octem, musztardą i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
Jeśli konsystencja nam nie w pełni odpowiada to możemy dodać więcej jogurtu/śmietany.
Sos frankfurcki (Frankfurter grüne Sauce) serwujemy z ziemniakami i jajkiem na twardo.
Uwagi
Zamiast gotowej mieszanki grüne Sauce możemy użyć świeżych ziół - natka pietruszki, ogórecznik lekarski, szczaw zwyczajny, szczypiorek, krwiściąg mniejszy, trybula, rzeżucha.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!