Schab ze śliwkami w piwie

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Schab ze śliwkami w piwie to pyszna propozycja na aromatyczny i niebanalny obiad 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 50 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 50 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
schab wieprzowy - 800 g
jasne piwo - 400 ml
por (średniej wielkości) - 2 sztuki
suszone śliwki - 120 g
przecier pomidorowy - 2 łyżki
przyprawa pikantna do grilla
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem do mięsa i posypujemy przyprawą do grilla (nie bardzo obficie, gdyż zawiera ona w sobie sól).
Rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron.
Pory myjemy, usuwamy korzenie, białą część kroimy wzdłuż, a następnie na kawałki i dodajemy do mięsa. Całość dusimy około 10 minut.
Następnie dodajemy połowę śliwek i zalewamy schab piwem. Dusimy na małym ogniu około 30 minut (lub dłużej jeśli mięso nie będzie miękkie).
Po tym czasie przecier pomidorowy rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy wraz pozostałymi śliwkami do mięsa. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotowy schab ze śliwkami w piwie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!