pelniasmakow-banner

Chińskie mooncake (ciastka księżycowe)


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Trudny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Chińskie mooncake (ciastka księżycowe) to przysmak przyrządzany z okazji Święta Środka Jesieni, który jest niezwykle smaczny i pojawia się z różnymi rodzajami nadzienia 🙂

Pełnia Smaków - preloader

4.5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

4.5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
45 min 20 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
6

Ciasto:

  • golden syrop - 60 g

  • olej - 30 g

  • mąka pszenna - 100 g

  • woda alkaliczna - 1/2 łyżeczki

  • jajko (małe) - 1 sztuka

Nadzienie migdałowe:

  • mielone migdały - 50 g

  • kakao - 1/2 łyżki

  • cukier puder - 40 g

  • woda - 25 g

Dodatkowo:

  • specjalne chińskie foremki do mooncake

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Do jednej miski przesiewamy mąkę, a w drugiej mieszamy golden syrup, olej i wodę alkaliczną.

Następnie łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, przykrywamy je folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Nadzienie migdałowe:

Migdały, kakao, cukier puder mieszamy i gdy składniki się połączą dodajemy wodę.

Zagniatamy nadzienie migdałowe, przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą.

Chińskie ciastka księżycowe:

Wyjmujemy ciasto z lodówki, bierzemy kawałek (około 30g), robimy z niego kulkę i rozwałkowujemy bardzo cienko.

Następnie bierzemy porcję nadzienia (około 60g), również rolujemy w kulkę i obwijamy je nadzieniem. Ciasto musi pokrywać całe nadzienie.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, a blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.

Specjalne foremki do ciastek mooncake oprószamy mąką i wyciskamy ciastka bezpośrednio na blaszkę. Staramy się to robić dosyć delikatnie.

W miseczce roztrzepujemy jajko.

Ciastka księżycowe pieczemy około 20-25 minut. Około 7 minut przed końcem wyciągamy je i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Gotowe ciastka księżycowe powinny mieć złoty kolor.

Uwagi

Mooncake można umieścić w szczelnym naczyniu na około 2 dni, co pozwoli im zmięknąć i nabrać ciemniejszego, złocistego koloru.


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Pawel 3 lata temu
Fajny przepis ale cos mi tu nie pasuje w gramaturze nadzienia... to ma byc na 6 ciastek po 60g na ciastko a w przepisie jest raptem 115g wszystkiego... mozna prosic o wyjasnienie? Pomnozyc skladniki x 3?
4    Odpowiedz
comment avatar - Pełnia Smaków
Jacek 3 lata temu
Dziekueje
1 2 Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.