Sos aïoli
Normalny
Tani
Bez nabiału
Bezglutenowe
Sos aïoli czyli francuski sos emulsyjny, najlepiej komponuje się z daniami rybnymi, ale spokojnie możemy go użyć do mięsnych czy warzywnych. Jest bardzo delikatny, robiony podobnie jak majonez jednak wzbogacony czosnkiem – u nas pieczonym:)
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 50 min | 1 h |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
czosnek (ząbki) - 6 sztuk
żółtka jajka - 2 sztuki
oliwa z oliwek/olej - 250 ml
sok z cytryny - 1 łyżka
sól
pieprz grubo mielony
PRZYGOTOWANIE
Ząbki czosnku wraz z łupkami skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach około 50 minut, wyciągamy do ostudzenia, obieramy.
Następnie rozgniatamy czosnek widelcem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i miksujemy (możemy także ucierać), po chwili dodajemy żółtka (jajka sparzamy wcześniej) i cały czas miksując bardzo powoli dolewamy oliwę z oliwek/olej.
Gdy sos aïoli będzie miał odpowiednia konsystencję dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.
Sos aïoli podajemy jako dodatek do potraw.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!