pelniasmakow-banner

Sos aïoli


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe


Sos aïoli czyli francuski sos emulsyjny, najlepiej komponuje się z daniami rybnymi, ale spokojnie możemy go użyć do mięsnych czy warzywnych. Jest bardzo delikatny, robiony podobnie jak majonez jednak wzbogacony czosnkiem – u nas pieczonym:)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 50 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • czosnek (ząbki) - 6 sztuk

  • żółtka jajka - 2 sztuki

  • oliwa z oliwek/olej - 250 ml

  • sok z cytryny - 1 łyżka

  • sól

  • pieprz grubo mielony

PRZYGOTOWANIE

Ząbki czosnku wraz z łupkami skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy solą, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 220 stopniach około 50 minut, wyciągamy do ostudzenia, obieramy.

Następnie rozgniatamy czosnek widelcem lub przeciskamy przez praskę, dodajemy szczyptę soli i miksujemy (możemy także ucierać), po chwili dodajemy żółtka (jajka sparzamy wcześniej) i cały czas miksując bardzo powoli dolewamy oliwę z oliwek/olej.

Gdy sos aïoli będzie miał odpowiednia konsystencję dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem.

Sos aïoli podajemy jako dodatek do potraw.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.