pelniasmakow-banner

Pieczony ser halloumi


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pieczony ser halloumi to nasze ostatnie odkrycie – jest delikatny, odrobinę podobny do naszego oscypka, jednak nie wędzony. Idealnie smakuje zarówno pieczony w piekarniku jak i grillowany. Ser halloumi oryginalnie pochodzi z Cypru, ale aktualnie spokojnie możemy go znaleźć na półkach większości marketów.

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (13 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

4 z 5 (13 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • ser halloumi - 250 g

  • mieszanka przypraw (papryka ostra, wędzona, czosnek)

PRZYGOTOWANIE

Ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 0,5-0,7 cm i obtaczamy w mieszance przypraw.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

Naczynie żaroodporne możemy delikatnie skropić oliwą, aczkolwiek nie jest to konieczne, układamy ser halloumi i pieczemy go 3-4 minuty z każdej strony.

Pieczony ser halloumi podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem oraz w towarzystwie mięty i nasion granatu.

Uwagi

Do mieszanki przypraw nie dodajemy soli, gdyż ser sam w sobie jest słony!


Podziel się swoją opinią!

1 komentarz

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader
comment avatar - Pełnia Smaków
Wonderdummy 2 lata temu
Przepięknie i bardzo smacznie. Tyle, że słowo "półka" piszemy inaczej.
1 1 Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.