Pieczony ser halloumi
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Pieczony ser halloumi to nasze ostatnie odkrycie – jest delikatny, odrobinę podobny do naszego oscypka, jednak nie wędzony. Idealnie smakuje zarówno pieczony w piekarniku jak i grillowany. Ser halloumi oryginalnie pochodzi z Cypru, ale aktualnie spokojnie możemy go znaleźć na półkach większości marketów.
|
4 z 5 (13 głosów) |
|
4 z 5 (13 głosów) |
Przygotowanie | |
5 min |
Przygotowanie | 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ser halloumi - 250 g
mieszanka przypraw (papryka ostra, wędzona, czosnek)
PRZYGOTOWANIE
Ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 0,5-0,7 cm i obtaczamy w mieszance przypraw.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
Naczynie żaroodporne możemy delikatnie skropić oliwą, aczkolwiek nie jest to konieczne, układamy ser halloumi i pieczemy go 3-4 minuty z każdej strony.
Pieczony ser halloumi podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem oraz w towarzystwie mięty i nasion granatu.
Uwagi
Do mieszanki przypraw nie dodajemy soli, gdyż ser sam w sobie jest słony!
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!