Pieczony ser halloumi


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Pieczony ser halloumi to nasze ostatnie odkrycie – jest delikatny, odrobinę podobny do naszego oscypka, jednak nie wędzony. Idealnie smakuje zarówno pieczony w piekarniku jak i grillowany. Ser halloumi oryginalnie pochodzi z Cypru, ale aktualnie spokojnie możemy go znaleźć na pułkach większości marketów.

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
5 min 8 min 13 min
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 8 min
Gotowe 13 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ser halloumi - 250 g

  • mieszanka przypraw (papryka ostra, wędzona, czosnek)

PRZYGOTOWANIE

Ser halloumi kroimy w plastry o grubości około 0,5-0,7 cm i obtaczamy w mieszance przypraw.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

Naczynie żaroodporne możemy delikatnie skropić oliwą, aczkolwiek nie jest to konieczne, układamy ser halloumi i pieczemy go 3-4 minuty z każdej strony.

Pieczony ser halloumi podajemy na ciepło ze świeżym pieczywem oraz w towarzystwie mięty i nasion granatu.

Uwagi

Do mieszanki przypraw nie dodajemy soli, gdyż ser sam w sobie jest słony!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.