Sos adżika


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Sos adżika to rewelacyjny smakołyk prosto z kuchni kaukaskiej 🙂 Robi się go prosto, a efekt zachwyca!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
20 min 4 h 30 min 4 h 50 min
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 4 h 30 min
Gotowe 4 h 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
15

  • pomidory - 2 1/2 kg

  • marchewka - 300 g

  • czerwona papryka - 700 g

  • cebula - 1 sztuka

  • jabłka (szara reneta) - 500 g

  • olej - 250 ml

  • ocet jabłkowy - 125 ml

  • cukier - 150 g

  • czosnek - 150 g

  • papryczka chili - 1 sztuka

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Marchewki, jabłka, cebulę obieramy, a z papryk i chili usuwamy gniazdka nasienne.

Wszystkie warzywa rozdrabniamy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.

Następnie warzywa przekładamy do garnka i gotujemy około 2h.

Po tym czasie dodajemy ocet, olej i gotujemy kolejne 1.5h.

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu adżika wraz z solą, pieprzem oraz cukrem. Całość gotujemy jeszcze godzinę.

Gotowy sos adżika próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Słoiczki wyparzamy, osuszamy.

Przelewamy gorący sos, zakręcamy suchymi wieczkami, obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Uwagi

Z podanej porcji otrzymamy 15 słoiczków sosu adżika po 200ml.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.