Sos adżika
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Sos adżika to rewelacyjny smakołyk prosto z kuchni kaukaskiej 🙂 Robi się go prosto, a efekt zachwyca!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
20 min | 4 h 30 min | 4 h 50 min |
Przygotowanie | 20 min |
Gotowanie | 4 h 30 min |
Gotowe | 4 h 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
15 |
pomidory - 2 1/2 kg
marchewka - 300 g
czerwona papryka - 700 g
cebula - 1 sztuka
jabłka (szara reneta) - 500 g
olej - 250 ml
ocet jabłkowy - 125 ml
cukier - 150 g
czosnek - 150 g
papryczka chili - 1 sztuka
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzamy i ściągamy z nich skórkę. Marchewki, jabłka, cebulę obieramy, a z papryk i chili usuwamy gniazdka nasienne.
Wszystkie warzywa rozdrabniamy w malakserze lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Następnie warzywa przekładamy do garnka i gotujemy około 2h.
Po tym czasie dodajemy ocet, olej i gotujemy kolejne 1.5h.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu adżika wraz z solą, pieprzem oraz cukrem. Całość gotujemy jeszcze godzinę.
Gotowy sos adżika próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Słoiczki wyparzamy, osuszamy.
Przelewamy gorący sos, zakręcamy suchymi wieczkami, obracamy do góry dnem, pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Uwagi
Z podanej porcji otrzymamy 15 słoiczków sosu adżika po 200ml.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!