Rosół z kaczki
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Rosół jest jedną z polskich potraw narodowych, która często gości na naszych stołach. Klasycznie sporządzany z kurczaka lub wołowiny. Żeby nie było sztampowo, dzisiaj zapraszamy na wyśmienity rosół z kaczki!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 1 h 30 min | 1 h 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 1 h 30 min |
Gotowe | 1 h 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
woda - 3 l
nogi z kaczki - 4 sztuki
marchewka - 2 sztuki
pietruszka (korzeń) - 2 sztuki
seler - 1/4 sztuki
cebula - 1 sztuka
liść laurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 3 ziarenka
sól
pieprz
kurkuma - 1 szczypta
makaron nitki (do podania)
PRZYGOTOWANIE
Do garnka z zimną wodą wrzucamy obrane warzywa (marchewkę i pietruszkę można pokroić), umyte nogi z kaczki, ziele angielskie, liść laurowy.
Całość gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie.
Podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana z mięsa, którą usuwamy.
Rosół z kaczki doprawiamy solą do smaku. Dodajemy także szczyptę kurkumy dla pięknego, głębokiego koloru.
Rosół z kaczki podajemy z ugotowanym makaronem (nitki). Na talerzu doprawiamy do smaku pieprzem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!