Lekki sernik na zimno
Łatwy
Przystępny
Jeśli lubicie delikatne, rozpływające się w ustach ciasta to lekki sernik na zimno z pewnością podbije Wasze serca 🙂 Zwłaszcza, że robi się go błyskawicznie!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
12 |
Spód:
herbatniki - 250 g
masło - 70 g
Masa serowa:
serek mascarpone - 500 g
śmietanka kremówka 36% - 1 szklanka
galaretka brzoskwiniowa (proszek) - 150 g
cukier puder - 4 łyżki
wrzątek - 2 szklanki
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Herbatniki kruszymy na proszek, najlepiej za pomocą blendera. Masło rozpuszczamy, mieszamy z herbatnikami i wykładamy dno formy do ciasta.
Masa serowa:
Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy na około 25-30 minut.
Gdy galaretka będzie ostudzona to blendujemy ją z serem mascarpone.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodając stopniowo cukier puder.
Śmietankę stopniowo dodajemy do masy serowej i całość łączymy za pomocą łyżki.
Lekki sernik na zimno:
Masę serową przekładamy na przygotowaną wcześniej formę z herbatnikami.
Lekki sernik na zimno wstawiamy do lodówki aby stężał (najlepiej na całą noc).
Uwagi
Przepis jest na formę o średnicy 24 cm. 1 szklanka śmietanki to 250 ml. 150 g galaretki brzoskwiniowej to zazwyczaj 2 opakowania. Kremówka przed ubijaniem musi być dobrze schłodzona!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!