Kladdkaka
Łatwy
Tani
Kladdkaka to szwedzkie ciasto czekoladowe, które robi się niezwykle szybko bo zaledwie w 10 minut! Ma głęboki czekoladowy smak, jest mocno wilgotne w środku i trochę przypomina brownie. Zapraszamy!
|
5 z 5 (3 głosy) |
|
5 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
jajka - 3 sztuki
mąka pszenna - 120 g
cukier - 250 g
masło - 130 g
gorzkie kakao - 50 g
esencja waniliowa - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia ciasta kladdkaka
masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Jajka roztrzepujemy trzepaczką do momentu połączenia żółtka z białkiem.
W rondelku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia. Po 2 minutach dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i mieszamy (cukier powinien zacząć się rozpuszczać).
Do miski przesiewamy mąkę, kakao, szczyptę soli.
Dodajemy masło z pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy.
Okrągłą formę smarujemy masłem i przekładamy masę.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy ciasto kladdkaka przez 20 minut.
Po tym czasie powinno ono być upieczone z zewnątrz i płynne w środku (podobnie jak ciasta typu lava cake). Odkładamy do ostygnięcia.
Gotowe ciasto kladdkaka serwujemy oprószone cukrem pudrem.
Uwagi
Przepis na formę o średnicy 20 cm.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!