Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)


x

Łatwy

Przystępny


Tradycyjny, delikatny i idealny na pyszny obiad! Zapraszamy na sznycel wiedeński czyli klasyczny Wiener Schnitzel 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • kotlety cielęce (polecamy łopatkę) - 2 sztuki

  • jajko - 1 sztuka

  • mleko - 2 łyżki

  • masło - 2 łyżki

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

  • mąka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz (opcjonalnie)

  • cytryna - 1/2 sztuki

PRZYGOTOWANIE

Kotlety cielęce rozbijamy na grubość około 3-4 mm. Oprószamy je solą i delikatnie pieprzem (jeśli lubimy).

Następnie posypujemy je dokładnie mąką i zanurzamy w jajku roztrzepanym z mlekiem.

Kolejno każdy sznycel wiedeński obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Smażymy kotlety cielęce na złoty kolor z obu stron.

Sznycle wiedeńskie serwujemy z plastrem cytryny oraz ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.