Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel)
Łatwy
Przystępny
Tradycyjny, delikatny i idealny na pyszny obiad! Zapraszamy na sznycel wiedeński czyli klasyczny Wiener Schnitzel 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
kotlety cielęce (polecamy łopatkę) - 2 sztuki
jajko - 1 sztuka
mleko - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
mąka
bułka tarta
sól
pieprz (opcjonalnie)
cytryna - 1/2 sztuki
PRZYGOTOWANIE
Kotlety cielęce rozbijamy na grubość około 3-4 mm. Oprószamy je solą i delikatnie pieprzem (jeśli lubimy).
Następnie posypujemy je dokładnie mąką i zanurzamy w jajku roztrzepanym z mlekiem.
Kolejno każdy sznycel wiedeński obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy masło wraz z olejem. Smażymy kotlety cielęce na złoty kolor z obu stron.
Sznycle wiedeńskie serwujemy z plastrem cytryny oraz ulubionymi dodatkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!