Warzywne kotlety
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Bez jajek
Macie ochotę na pyszne warzywne kotlety? Polecamy je gorąco bo są świetną alternatywą dla mięsnych! A przy okazji robi je się niezwykle prosto 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
25 min |
Przygotowanie | 25 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
ugotowana ciecierzyca - 400 g
mąka - 1 łyżka
cebula - 1/2 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
przecier pomidorowy - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
ulubione zioła np. wędzona papryka, oregano, suszona mięta
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
W misie malaksera umieszczamy wszystkie składniki (poza olejem) i miksujemy je, aż do uzyskania idealnie gładkiej masy, następnie odstawiamy na około 2-3h do lodówki.
Po tym czasie z masy formujemy warzywne kotlety (polecamy użyć foremki), smażymy je na głębokim oleju do momentu, aż będą złote z obu stron i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Warzywne kotlety podajemy z ulubionym sosem (polecamy sos aïoli) lub jogurtem naturalnym.
Uwagi
Jeśli nie przepadamy za smażonymi potrawami, kotlety warzywne możemy także upiec w piekarniku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!