Ser labneh z 2 składników
Normalny
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Lubicie delikatne serki w stylu almette? Jeśli tak to ser labneh (nazywany też po prostu serem z jogurtów) Was zachwyci! Jest kremowy, delikatny, a przede wszystkim z dobrym, bo najprostszym składem. Ponadto zrobimy go w dosłownie 10 minut 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
jogurt grecki - 800 g
sól - 1 łyżeczka
Opcjonalnie:
ulubione zioła: ostra/słodka papryka, pieprz, suszona mięta
PRZYGOTOWANIE
Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy sól i wybrane przez nas dodatki (jeśli takowe preferujemy).
Do przygotowania sera labneh potrzebna nam będzie druga miska, na którą nakładamy sitko/durszlak (wyparzony wrzątkiem), wyłożony złożoną na pół gazą (zwykłą, do kupienia w aptece).
Na gazę powoli wylewamy przygotowany wcześniej jogurt grecki, następnie za pomocą gumki recepturki związujemy końce gazy.
Jednym słowem tworzymy taki pakuneczek z jogurtami w środku. Całość wkładamy do lodówki.
Z naszego „pakuneczku” powoli będzie wyciekała serwatka, dlatego warto co kilka godzin odcisnąć ser labneh i zsunąć gumki recepturki niżej.
Po około 12 godzinach otrzymamy delikatny kremowy ser labneh, który będzie miał konsystencje śmietankowego serka kanapkowego.
Aby ser był ciut bardziej zwarty możemy poczekać do 24h.
Ser labneh serwujemy ze świeżym pieczywem!
Uwagi
Czas przygotowania to 10 minut, ale czas oczekiwania to 12-24h.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!