Sernik z michałkami
Normalny
Drogi
Sernik z michałkami to prawdziwy hit – delikatna, rozpływająca się w ustach masa z michałkami, a do tego subtelny aromat cynamonu 🙂 Nasz zdecydowany faworyt do jesiennej kawki!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
8 |
Spód:
ciastka korzenne/herbatniki - 200 g
masło - 4 łyżki
Masa z michałkami:
michałki białe - 280 g
masło - 2 łyżki
mleko skondensowane słodzone - 130 ml
mleko skondensowane niesłodzone - 70 ml
Masa serowa:
śmietanka kremówka 36% - 400 ml
serek śmietankowy - 400 g
cukier puder - 2 łyżki
Dodatkowo:
cynamon cejloński
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy nimi spód formy do sernika.
Masa z michałkami:
Masło roztapiamy i powoli dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone. Mieszamy aby składniki się połączyły.
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, ściągamy rondelek z ognia.
W malakserze kruszymy michałki na piasek i dodajemy partiami zawartość rondelka. Całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do schłodzenia.
Masa serowa:
Serek śmietankowy ubijamy wraz z łyżką cukru pudru do uzyskania puszystej masy i dodajemy masę z michałków. Miksujemy do połączenia składników.
Śmietankę kremówkę ubijamy osobno z pozostałą łyżka cukru pudru.
Ubitą śmietankę łączymy delikatnie z masą serową za pomocą łyżki.
Sernik z michałkami:
Masę serową z michałkami przenosimy na spód z ciastek, oprószamy cynamonem (możemy za pomocą wykałaczki zrobić szlaczki) i odkładamy do lodówki na całą noc.
Sernik z michałkami możemy podawać przyozdobiony laską wanilii.
Uwagi
Przepis na formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie mamy malaksera możemy rozkruszyć michałki w inny sposób, a następnie ucierać je z mleczną masą. Śmietanka musi być mocno schłodzona, najlepiej całą noc.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!