Brazylijskie coxinhas
Normalny
Przystępny
Została Ci resztka wywaru i trochę mięsa po gotowaniu rosołu? Jeśli tak to mamy propozycję na super danie! Brazylijskie coxinhas to pierożki z ugotowanego mięsa drobiowego, które kształtem mają przypinać udka. Smakują wyśmienicie i oczywiście idealnie wpasowują się w naszą akcję #niewkubel 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
50 min |
Przygotowanie | 50 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
Ciasto:
bulion - 2 szklanki
mąka pszenna - 750 g
jajko - 1 sztuka
żółtko - 1 sztuka
Farsz:
ugotowane podudzia kurczaka - 3 sztuki
serek śmietankowy - 200 g
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
cebula - 1/2 sztuki
papryka czerwona - 1/2 sztuki
papryczka chili - 1 sztuka
limonka - 1 sztuka
słodka papryka - 1 łyżeczka
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajko - 1 sztuka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Bulion doprowadzamy do wrzenia, ściągamy z palnika, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do czasu pełnego połączenia składników i ujednolicenia konsystencji.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia.
Farsz:
Cebulę drobno siekamy i smażymy z 2 ząbkami czosnku.
Gdy cebula nabierze złotego koloru dodajemy drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Smażymy około 3 minuty, odstawiamy do ostudzenia.
Mięso kurczaka oddzielamy od kości i rozdrabniamy.
Papryczkę chili drobno siekamy, pozostały czosnek przeciskamy przez praskę. Limonkę sparzamy i ścieramy z niej skórkę.
Wszystkie składniki łączymy z serkiem śmietankowym, łyżeczką soku z limonki i doprawiamy do smaku.
Brazylijskie coxinhas:
Gdy ciasto przestygnie dodajemy do niego jajko, żółto i zagniatamy. Oczywiście jeśli jest klejące to podsypujemy mąką.
Rozwałkowujemy ciasto i za pomocą szklanki wykrawamy kółeczka.
Nakładamy farsz i zlepiamy ciasto w taki sposób, aby utworzyło nam „nóżkę”.
Tak przygotowane brazylijskie coxinhas panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Brazylijskie coxinhas podajemy z ulubionymi sosami.
Uwagi
Jeśli nie lubimy ostrych smaków to pomijamy papryczkę chili. Zamiast podudzi kurczaka możemy użyć ugotowanych piersi (2 sztuki). Do bułki tartej możemy dodać także przyprawy np. paprykę – wtedy pierożki będą miały ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!