Szarlotka babci


x

Normalny

Tani


Szarlotka babci jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smakuje tradycyjnie czyli rewelacyjnie 🙂

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
25 min 1 h 1 h 25 min
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 1 h
Gotowe 1 h 25 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

  • duże jabłka (najlepiej szara reneta lub antonówka) - 5 sztuk

  • jajko - 1 sztuka

  • masło - 200 g

  • mąka krupczatka lub pszenna - 2 szklanki

  • cukier - 1/3 szklanki

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • przyprawa do piernika/cynamon - 1 łyżeczka

  • sól - 1 szczypta

  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Na stolnicę lub do miski wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier, proszek do pieczenia, szczyptę soli i całość siekamy nożem do momentu uzyskania kawałków ciasta lub rozcieramy składniki w palcach.

Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 50-60 minut.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne, ścieramy na grubych oczkach tarki i odkładamy na minimum kwadrans.

Z lodówki wyjmujemy jedną kulkę ciasta, rozwałkowujemy ją i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (możemy też pokroić ciasto nożem na plastry i „zlepić” placami spód w blaszce).

Jabłka odciskamy rękoma z nadmiaru soku, posypujemy przyprawą do szarlotki/piernika lub cynamonem i wykładamy równomiernie na ciasto.

Drugą kulę ciasta również rozwałkowujemy, wykładamy jako ostatnią warstwę i robimy ładne nakłucia widelcem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni – góra/dół bez termoobiegu.

Szarlotka powinna być pieczona 60 minut, ewentualnie jeśli mamy słabszy piekarnik możemy ją dopiec kilka minut.

Szarlotka babci najlepiej smakuje sama, oprószona cukrem pudrem!

Uwagi

Jeśli ciężko nam się wałkuje to możemy także zetrzeć ciasto na tarce lub „porwać na kawałki”.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.