Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Sezon jesienny w pełni, dlatego mamy dla Was pyszną i rozgrzewającą propozycję 🙂 Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to zdecydowany obiadowy faworyt!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 25 min | 40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
dynia - 1 kg
bulion - 3 szklanki
mleczko kokosowe - 400 ml
ziemniaki - 250 g
kasza jaglana - 2 łyżki
por - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
papryczka chili (może być mniej lub wcale)) - 1 sztuka
przyprawa curry - 1 łyżeczka
mielona kurkuma - 1/4 łyżeczki
starty imbir (świeży) - 1 łyżka
sól
pieprz
masło
sok z cytryny (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Dynię i ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
Jasną część pora kroimy w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, chili siekamy (warto sprawdzić jak bardzo jest ostre), a imbir ścieramy na tarce.
W garnku rozgrzewamy masło i smażymy pora wraz z połową czosnku.
Gdy się zarumienią dodajemy dynię, ziemniaki, chili i smażymy 5-7 minut.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem, wsypujemy kaszę jaglaną i zmniejszamy moc palnika.
Do zupy z dyni dodajemy pozostały czosnek, imbir, curry i kurkumę. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut (do czasu, aż warzywa będą miękkie).
Zdejmujemy zupę dyniową z ognia, dodajemy mleko kokosowe, całość blendujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cytryną (jeśli zupa dyniowa jest dla nas zbyt mdła).
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym może być podawana z pieczywem, ozdobiona płatkami kokosa.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!