Szybki migdałowy sernik

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe
Lubisz pyszne i błyskawiczne ciasta? Jeśli tak to szybki migdałowy sernik przypadnie Ci do gustu 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
15 min | 1 h 45 min | 2 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 1 h 45 min |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
10 |
ser z wiaderka lub twaróg (musi być minimum 3 razy zmielony - 750 g
serek mascarpone - 250 g
cukier - 1 1/2 szklanki
śmietanka kremówka - 200 ml
jajka - 5 sztuk
likier amaretto - 4 łyżki
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
czekolada karmelowa (ew. mleczna) - 200 g
PRZYGOTOWANIE
W misie miksera umieszczamy twaróg, serek mascarpone i mąkę ziemniaczaną.
Całość miksujemy dodając stopniowo jajka, cukier oraz likier amaretto.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę i łyżką, bardzo delikatnie łączymy z masą serową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szybki sernik migdałowy pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.5h.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony, jeśli tak to otwieramy piekarnik i pozostawiamy go do pełnego ostudzenia.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ostudzony sernik.
Szybki migdałowy sernik serwujemy z ulubioną kawą lub herbatą 🙂
Uwagi
Aby śmietanka kremówka się ubiła musi być mocno schłodzona (najlepiej 12h w lodówce).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!